Willy van Dinther Koninklijk onderscheiden.

Willy van Dinther koninklijk onderscheiden
De setting was sober door corona, maar de eer is er niet minder om. Maandag 26 april is Willy van Dinther uit Babberich koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Na de bekendmaking door burgemeester Luciën van Riswijk mocht dochter Claudia de onderscheiding bij haar trotse vader opspelden.
Willy van Dinther (74) krijgt zijn onderscheiding voor de vele verdiensten die hij heeft op vrijwilligersgebied. De laatste jaren is dat vooral als voorzitter van de Dorpsraad Babberich en bestuurslid van kulturhus De Borg. Maar in het verleden was hij ook al actief voor voetbalvereniging Sprinkhanen uit Nieuw-Dijk, carnavalsvereniging De Vrolijke Pruuvers (die niet meer bestaat), de schoonmaakbranche waar hij zijn dagelijkse werk in vond en zijn eigen politieke partij CDA waarvoor hij nog in de gemeenteraad zit.
Maar net zo makkelijk zet hij zich in voor het Ritmisch Koor, regelt hij parkeerplekken voor een dansfestival van de carnaval en zorgt hij voor een stemmige 4 mei-herdenking. Op zijn eigen charmante en verbindende manier heeft Willy voor elke vereniging veel betekend. En nog steeds.
‘’Met name voor de dorpsraad is hij wel 24/7 bezig’’, wist de burgemeester. ‘’Het lijkt wel een fulltime baan. Of het nu gaat om een voetpad aanleggen, een veilige verkeersomgeving, een paasactie voor mensen die in corona-tijd thuis zitten, woningbouw in de kerk of de herinrichting van het Babborgaplein, in Babberich gebeurt weinig waar Willy niet bij betrokken is. Zijn verdiensten voor het dorp zijn groot.’’
Het was dan ook niet moeilijk om van veel partijen een ondersteuning te krijgen bij deze aanvraag. Met een smoes voor het zoveelste overleg op het gemeentehuis werd Willy naar Zevenaar gelokt, waar hem de verrassing van zijn leven werd gegeven: ‘’Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagt…’’
Het klonk als muziek in de oren van heel veel mensen die Willy deze onderscheiding van harte gunnen. Hij heeft hem dubbel en dwars verdiend en Willy kennende is dit alleen maar nog meer motivatie om zich in te zetten voor zijn dorp.
Babberich is blij en feliciteert: bedankt Willy en proficiat!

Historie

In het Kulturhus is ons gevoel voor historie verwerkt in de naamgeving van de diverse zalen.

Basisschool St. Franciscus en peuterspeelzaal Skippy en de buitenschoolse opvang van De Kangoeroe zijn naar deze plek verhuisd waar dorpshuis St. Jan al was. Om de geschiedenis recht te doen wordt een deel van het Kulturhus dan ook nog dorpshuis genoemd.

Daarin bevinden zich de Jan Buiting Foyer, genoemd naar de beheerder uit vroegere jaren, de Jan Hulsink Zaal, genoemd naar de voorzitter van de exploitatievereniging Veropinex van het dorpshuis (nu een slapende vereniging geworden) en de Jan de Nerée Zaal, genoemd naar de beschermheer van het schuttersgilde en voormalig eigenaar van een deel van de ondergrond.

Over de grote zaal kon al helemaal geen discussie zijn: dat is de St. Jan Zaal, genoemd naar schuttersgilde St. Jan, eigenaar en grootste vereniging van Babberich met bijna 1100 leden.

En zo kijkt De Borg met respect naar het verleden en met visie naar de toekomst!

Openingstijden per 01.10.2020

maandag    09.00 - 17.00
dinsdag   09.00 - 17.00
woensdag   09.00 - 17.00